Innehåll

  WordPress är det största CMS verktyget idag på marknaden. Det kommer med mycket bra funktioner i standardutförandet, dock brukar man vilja anpassa sin sida med diverse smarta saker. Målet med en hemsida är oftast att göra det så simpelt som möjligt för besökarna att navigera sig runt och hitta det dom söker. Vi går igenom allt ifrån säkerhet till hur du kommer igång med att ranka bra på sökmotorer.

  Yoast SEO

  Det populäraste och mest kostnadseffektiva sättet att driva trafik brukar vara via Google, för att uppnå bra resultat på Google krävs det en del arbete med sökmotoroptimering. Yoast SEO är det perfekta verktyget när man ska börja med detta, det kommer i två versioner – en gratis och en betalversion. Personligen så använder jag mig bara utav gratis versionen då den uppfyller alla mina krav. Du kan läsa på mer om de olika valen på deras hemsida. Vill du veta mer om hur du ska driva trafik till din sida läs då vår guide komma igång med SEO.

  Google Analytics

  Google Analytics eller annat tracking verktyg för att se hur dina besökare använder sidan är nödväntigt. Idag använder nästan alla sig utav Google Analytics då det är ett mycket bra verktyg. Det finns andra tjänster som erbjuder liknande verktyg som Google men dessa brukar kosta pengar. För dig som inte använt detta förut, gå in på Google Analytics och sätt upp ett konto för att komma igång.

  Uppdatera plugins och tema

  När man byggt klart sin hemsida brukar man låta den ligga utan att underhålla denna. Detta är något som man ofta får ångra, gamla plugins och teman medför en stor säkerhetsrisk. Över 80% utav alla WordPress sidor som blir utsatta för attacker sker på grund utav dåligt uppdaterade plugins. Många gånger brukar det upptäckas ett säkerhetshål i plugins som åtgärdas väldigt fort, men uppdaterar du inte ditt plugin så tar du ej del utav denna säkerhetsuppdatering. Så vi rekommenderar starkt att hålla din sida uppdaterad, kika in någon gång per månad och uppdatera sidan.

  Debugga din hemsida

  Det finns vissa gånger då man stöter på diverse problem med sin sida. WordPress har ett inbyggt debug-system kan man säga. När din sida ligger ute publikt vill du inte visa felmeddelanden, det kan vara en säkerhetsrisk. Fungerar inte din sida, kanske den är helt vit. Många gånger brukar man få errorkoden 500 som indikerar på att det är något fel i din kod. För att sätta på error meddelanden så går du in i wp-config.php som du hittar i roten på din FTP-server. Där finner du define(‘WP_DEBUG’, false);, denna ska du ändra till true istället för false.

  Lägg tid på att välja rätt tema

  Ditt val utav tema kommer spela stor roll i hur din sida kommer se ut. Sättet man arbetar på varierar även beroende på vilket tema man har. Ska du bygga en hemsida som bara är till för något ideellt så brukar man välja gratis teman. Vi har skrivit en artikel med tips på responsiva gratis WordPress teman som du bör läsa. Är du ute efter ett bra premium tema kan du läsa vår guide på bra WordPress premium teman.