Innehåll

  Google Analytics är idag den största tjänsten för att analysera besökare på sin hemsida. Att veta hur besökare beter sig och interagerar är avgörande för en hemsidas framgång. Det bästa sättet att lära känna din publik är genom trafikstatistik och det är exakt detta du kan göra med Google Analytics. Detta är en gratis tjänst och tar inte mer än 5-10 minuter att komma igång med. I denna artikel kommer vi gå igenom hur du installerar analytics på din wordpress sida och även varför det är så viktigt att ha detta. Är du intresserad utav att öka din exponering på google rekommenderar vi att du läser vår guide med 5 simpla tips för att komma igång med SEO.

  Skapa google analytics konto

  Först måste man ha ett google konto, de flesta har idag ett gmail konto och detta räcker för att använda sig utav google analytics. Har du ett google konto är det bara gå in på Google Analytics för att skapa upp en spårnings kod. Saknar du ett google konto hittar du en knapp “Skapa konto” på föregående länk. När du har ett konto kommer du nå en sida där du behöver singa upp för analytics, klicka på denna knapp. Väl där inne ska du fylla i kontonamn (Ditt företagsnamn eller liknande), hemsidenamn (Namnet på din hemsida), URL till din hemsida och välja vilken kategori din hemsida går under.

  Klicka nu på knappen där det står Hämta spårnings ID eller liknande. Du kommer behöva acceptera deras terms of service sedan kommer du till en sida där du hittar din spårnings kod. Nu när detta steg är klart måste vi göra det möjligt att lägga in denna spårnings kod på vår wordpress hemsida.

  Lägga till spårnings kod på din wordpress hemsida

  För att lägga in spårningskoden finns det lite olika alternativ. Vi kommer enbart gå igenom hur du gör detta via ett plugin, men det finns många olika alternativ att göra det på. Det finns en del teman som brukar ha support för Google Analytics och det går även att lägga denna spårnings-kod direkt i ditt child tema. Vi har valt att göra detta med MonsterInsights Google Analytics integration då det medföljer en hel del bra saker i detta plugin. Man kan följa sin trafik i realtid inne i wordpress dashboard med detta plugin. 

  Google Analytics Dashboard Plugin for WordPress by MonsterInsights

  Börja med att navigera dig till Google Analytics MonsterInsights och ladda ner detta plugin, eller gå in på din hemsida och installera pluginet direkt därifrån genom att söka på Google Analytics Dashboard Plugin for WordPress by MonsterInsights. När du laddat ner och installerat detta plugin måste du aktivera det. Nu kommer du att få följa en steg för steg kom igång guide, du kommer att behöva logga in på ditt google konto som vi skapade spårningskoden för. När du gjort klart denna komma igång guide så är google analytics integrerat på din sida och du kan börja följa dina besökare.