Innehåll

  Google Fonts är ett bibliotek som innehåller över 900 typsnitt. Detta är ett gratis bibliotek som är tillgängligt för alla. Idag kommer finns det teman som kommer med Google Fonts, men det är inte alla. Vi kommer att gå igenom hur du integrerar deras typsnitt och sedan hur man använder dessa. För denna guide rekommenderas det att man har ett child tema då det underlättar ditt byggande. Har man inte ett child tema så kan man göra detta med plugin. Läs även vår guide på hur man Integrerar Font Awesome med wordpress, ett bibliotek med över 5,000 ikoner och logotyper.

  Plugins för Google Fonts

  Vi rekommenderar alltid att använda sig av ett child tema. Detta är effektivare och mindre krävande än att använda sig utav plugin. Jobbar man med små sidor eller precis kommit igång med WordPress fungerar plugins. Det finns fördelar att använda sig utav plugin. För det andra får man alltid de senaste uppdateringarna utav Google Fonts. För det andra är det väldigt smidigt, tar bara någon minut att sätta upp. När det kommer till integration plugins brukar det finnas en rad olika alternativ. Nedan listar vi de vi rekommenderar med en liten förklaring till varför.

  Google Fonts för WordPress

  Det första pluginet vi valt är Google Fonts för WordPress som är skapat av Fonts Plugins. Detta är ett väldigt slimmat plugin som inkluderar Google Fonts. Under Utseende > Anpassa kommer du att finna en ny flik som heter “Google Fonts”. Inne på den fliken kan du välja vilka typsnitt du vill att din sida ska använda.

  Easy Google Fonts

  Easy Google Fonts är ett lite mer krävande plugin som är skapat av Titanium Themes. Detta plugin kommer med en mycket bredare funktionalitet än Google Fonts för WordPress. För dig som inte besitter så stor kunskap är detta plugin att rekommendera. Det ger dig full kontroll över typsnitten till ditt tema. Du kan välja tema i realtid, detta är bra för att testa sig fram och hitta bra typsnitt.

  Inkludera Google Fonts i child tema

  Google Fonts kommer i olika former beroende på vilka typsnitt du vill inkludera. Du hittar alla olika fonts på fonts.google.com. När du kommit in på den sidan så kommer du att få välja vilka typsnitt du vill använda dig utav, och vilka inställningar dessa ska ha. Börja med att klicka på plus tecknet uppe till höger på en font för att lägga till detta i ditt bibliotek. Se bild nedan.

  När du lagt till de olika fonterna du vill inkludera så klickar du på “X selected fonts” längst ner på sidan en bit till höger om mitten. Se bild nedan.

  Om du klickat upp denna ruta så ska du få fram din länk som du ska klistra in nedan för att kunna använda just de typsnitt du vill ha. Länken ska se ut linknade som denna – https://fonts.googleapis.com/css?family=Roboto:100,100i,300,400|Taprom men då med dina typsnitt.

  Nedan finner du koden som du ska använda dig utav, byt då ut vår länk “https://fonts.googleapis.com/css?family=Roboto:100,100i,300,400%7CTaprom” till den som du skapat tidigare i denna guide.

  function wpt_add_google_fonts() {
    wp_enqueue_style( 'wpb-google-fonts', 'https://fonts.googleapis.com/css?family=Roboto:100,100i,300,400%7CTaprom', false );
  }
  add_action( 'wp_enqueue_scripts', 'wpt_add_google_fonts' );