Innehåll

    SSL certifikat är något som blivit väldigt aktuellt de senaste åren vilket är väldigt positivt. Detta certifikat skyddar dina användare och är ett måste idag om man hanterar lösenord, personlig information eller annat som man inte vill ska kunna läcka ut. För ett par år sedan var detta något som var komplicerat att få till men idag är det mycket lättare. Det finns både SSL certifikat som man betalar för men även gratis certifikat som fyller de flesta behoven. Det gratis certifikatet som används av majoriteten företag som erbjuder webhosting heter Lets Encrypt. Detta är något som ibland behövs aktiveras men som hos till exempel Surftown finns detta installerat på alla domäner direkt.

    Hur tvingar man WordPress att använda SSL certifikatet?

    Om du har ett certifikat installerat på din domän så måste man också säga till WordPress att använda sig utav certifikatet. Detta gör man genom att tvinga användaren till https istället för http. Det finns lite olika sätt att göra detta på men det simplaste är att använda sig utav Really Simple SSL. Detta är ett plugin som används av över en miljon personer inkluderat mig. Du behöver bara installera detta plugin sedan aktivera det så kommer du se att din hemsida tvingas till https. Om du är osäker på om du har ett certifikat kan du se status i pluginet men det finns även en tjänst för detta.

    Se om din domän har SSL certifikat

    Det finns en tjänst som erbjuder dig att kolla om du har ett aktivt certifikat installerat. Du kan besöka SSL Shopper på https://www.sslshopper.com/. Inne på SSL Shopper ombeds du att uppge din domän som du vill kolla upp. När du sedan validerar denna kommer du få ett svar om du har ett aktivt certifikat eller inte. Skulle du inte ha ett aktivt certifikat kontakta då din webbhotells support och hör efter om dom erbjuder Let’s Encrypt SSL.