Innehåll

  Sökmotoroptimering även förkortat SEO är något som är väldigt viktigt när man pratar om hemsidor. SEO har funnits så länge sökmotorer hur funnits, men har på senare år blivit ett väldigt hett ämne. Idag är det nästan obligatoriskt att jobba med SEO för att driva trafik till sin sida organsikt. När sökmotorer var nytt krävdes det knappt något arbete för att ranka högt på sökmotorer då det inte fanns något utbud. Detta har förändrats övertid och idag krävs det en del kunskap för att hamna bra till på Google och andra sökmotorer. När du är klar med denna guide kommer du ha med dig grunden för att komma igång och börja ranka på Google.

  Optimera titlar, permalänkar och beskrivningar

  Det första man får lära sig när man bygger hemsidor det är att ha bra titlar, permalänkar och texter. Då kan man fråga sig vad är en bra titel? Många säger olika här men det finns några saker man ska tänka på. Först och även viktigast är att tänka på relevans, du vill alltid att dina sidor och inlägg ska vara relevanta. SEO kommer alltid i andra hand, du ska aldrig försämra kvalitén på dina artiklar eller texter för att anpassa det mot Google. Din titel ska vara så förklarande och relevant som möjligt.

  Permalänkar är även dessa väldigt varierande på hur man bygger dessa. Likt titeln ska även dessa vara relevanta till din artikel. När WordPress installeras så ser permalänkarna ut likt följande: https://wordpresstips.se/?p=123. Detta avråds starkt ur både ett användar och SEO perspektiv. Dina permalänkar ska se ut likt detta: https://wordpresstips.se/wordpress-guider/integrationer/. Ser din permalänk ut så kommer både Google och dina användare förstå vad denna sida innehåller.

  Skriva texter är även detta viktigt att tänka på användaren i första hand. Det är dina besökare som ska läsa det som skrivs och inte google. Något som man kan tänka på innan man skriver sina texter är att leta upp 2-3 sökord som skulle passa. Dessa ska då vara 2-3 ord som du skriver din text runt. Ska du skriva en produkt beskrivning eller liknande kan du alltid försöka få med några bra ord i texten.

  Sätta upp SSL och fixa hastigheten

  Installera SSL-certifikat på din WordPress sida). Det är inget krav att ha ett SSL certifikat men det är starkt att rekommendera. Utöver att hjälpa till med rankingen hos Google ger det ett seriöst intryck och ökar säkerheten markant.

  Hastigheten på din sida är också en viktig faktor. Det finns många saker som påverkar hastigheten på din sida, stora sidor med mycket plugins, långsamt webbhotell, stora bilder med mer. Har man jobbar länge utan att tänka på hastigheten kan det krävas ett jobb för att komma till rätta med detta. Det finns tjänster som ger en bra överblick på vad det är som tar tid att ladda. En utav dessa är Pingdom.com vilket är min favorit. Skriv där in URLen till din sida och sedan väljer du den plats som ligger närmst dig. Google rekommenderar att ligga under 3 sekunder i laddtid.

  Gratis SEO-verktyg online

  Google Search Console

  Google search console är ett verktyg som är starkt rekommenderat. Man kan säga att detta är ditt sätt att tala med google, du kan ange sitemaps som berättar för google vilka sidor du har. Du kommer även kunna se hur du ligger till på google, hur många som klickar på olika sökresultat. Detta är ett kraftfullt verktyg om du vet hur man använder det.
  https://search.google.com/search-console/about

  Google Analytics

  Med google analytics får du bra översikt på dina besökare och kan följa hur dom beter sig. Detta är viktigt när det kommer till SEO. Du vill ha en hög besökstid och även en låg avvisningsfrekvens, detta är dock viktigare när man har ett par hundra besökare i månaden. Men google analytics rekommenderas starkt för att kunna få god statistik över dina besökare.
  https://analytics.google.com/analytics/web/

  SEMrush.com

  SEMrush är en utav de populäraste online verktygen när det gäller SEO. Denna sida har samlat nästan all information du kan önska. SEMrush kommer med en gratis version som är väldigt limiterad. Det ska dock sägas att även om den är limiterad så kan du göra ganska mycket. Den största nackdelen är att du enbart har 10 domän sökningar per dag. Detta gör att det blir svårt att göra bra konkurens sökningar. Jag brukar använda dessa 10 sökningar varje dag en gång på min sida och sedan på lite konkurenter för att hitta sökord. Du kan läsa mer om gratis versionen på SEMrush’s hemsida.

  Gratis Google Chrome SEO-plugins

  Keywords Everywhere

  Detta är mitt favorit plugin när det kommer till att hitta bra sökord. Du får veta hur många sökningar ett specifikt ord hard direkt på google. Detta sparar dig många minuter per dag om du är ute och letar bra sökord. Det är helt gratis men fungerar bäst på engelska sökord. Det fungerar på svenska också men inte lika bra.
  https://keywordseverywhere.com/

  Note AnyWhere

  Note AnyWhere är egentligen ingenting som är enbart till för dig som håller på med sökmotorsoptimering. Detta plugin ger dig möjligheten att lägga till notiser på vilken sida som helst och sedan komma tillbaka och läsa dessa när du vill. De kan vara bra om du går igenom din sida t.ex och lägger till notiser där det behövs göras saker. När man kommer in i användandet utav detta plugin så älskar man det!
  https://chrome.google.com/webstore/detail/note-anywhere/bohahkiiknkelflnjjlipnaeapefmjbh